Przepisy szczegółowe

 

  1. Wino z agrestu

  2. Wino z jabłek

  3. Wino z malin

  4. Wino z porzeczek białych lub czerwonych

  5. Wino z porzeczek czarnych

  6. Wino z rodzynek

  7. Wino z truskawek

  8. Wino z wiśni

  9. Wino z żyta

  10. Wino z winogron

  11. Wino z dzikiej róży

  12. Wino z głogu

 

1. Wino z agrestu

Słabe wina z agrestu atwo się psują, dlatego zalecamy wyrób win mocniejszych, bardzo dobrych po dłuższym leżakowaniu. Dosłodzić po ściągnięciu.

Drożdże: Madeira, Tokay, Sherry

składnik jednostka 12% 17%
moszcz agrestowy litrów 10 10
cukier kg 4,20 5,00
woda litrów 11,40 10,90
Razem litrów 24,00 24,00

 

2. Wino z jabłek


Usunąć pestki i gniazda nasienne. Moszcz uzyskać w sokowirówce lub fermentować w miazdze, np. po przemieleniu owoców

Drożde: Tokay, Sauternes, Sherry, Steinberg.

składnik jednostka 12% 16%
moszcz jabłkowy litrów 5,00 10,00
cukier kg 1,80 2,00
woda litrów 3,90 2,70
razem litrów 10,00 14,00

 

3. Wino z malin


Owoce malin doskonale nadają się na mocne wina deserowe - powyżej 15% alkoholu.

Drożdże: Malaga, Madeira

składnik jednostka 15% 17% 18%
moszcz z malin litrów 10,00 10,00 10,00
cukier kg 3,60 3,80 4,10
woda litrów 2,75 2,60 2,40
razem litrów 15,00 15,00 15,00

 

4. Wino z porzeczek białych lub czerwonych


Owoce porzeczek najlepiej (poza winogronami) nadają się na wino - dobrze oddają sok, atwo fermentują, samoczynnie się klarują. Fermentację początkową można przeprowadzić w miazdze.

Drożde - porzeczki czerwone:

Bordeaux, Burgund, Malaga, Madeira

Drożde - porzeczki białe:

Sauternes, Sherry, Tokay

składnik jednostka 10% 14% 18%
moszcz z porzeczek litrów 10,00 10,00 10,00
cukier kg 4,50 6,50 6,50
woda litrów 17,20 16,00 10,00
razem litrów 30,00 30,00 24,00

 

5. Wino z porzeczek czarnych


Owoce porzeczki czarnej są bardzo dobrym surowcem na wina ciężkie, wymagające dłuższego (2-3 lata) okresu leżakowania.

Drożde: Bordeaux, Burgund, Malaga, Madeira.

składnik jednostka 14% 16% 17%
moszcz z porzeczek litrów 10,00 10,00 10,00
cukier kg 6,30 7,30 7,80
woda litrów 17,20 16,00 10,00
razem litrów 24,00 30,00 30,00

 

6. Wino z rodzynek

Rodzynki są bardzo dobrym, tradycyjnym surowcem na wina różnego rodzaju.

Można nie dodawać drożdży winnych.

składnik jednostka 12% 16% 17%
rodzynki kg 1,00 1,50 2,50
cukier kg 1,70 1,90 1,60
kwasek cytrynowy g 40 40 35
woda litrów 9,00 9,30 9,50
razem litrów 11,00 12,00 13,00

 

7. Wino z truskawek


Z truskawek udają się dobre wina deserowe, najlepiej z ciemnych odmian.

 Drożde: Bordeaux, Burgund, Malaga, Portwein

składnik jednostka 12% 14% 18%
moszcz z truskawek litrów 10,00 10,00 10,00
cukier kg 4,10 5,10 7,00
woda litrów 3,40 3,80 1,60
razem litrów 16,00 17,00 16,00

 

8. Wino z wiśni


Owoce najlepiej ciemne, łatwo uzyskać moszcz, łatwo fermentują. Wina lżejsze lepiej uzyskiwać mieszając np. z czarnymi jagodami, cięższe - z truskawkami, malinami, śliwkami.

Drożde: Stenberg, Malaga, Portwein.

składnik jednostka 10% 14% 17%
moszcz z wiśni litrów 10,00 10,00 10,00
cukier kg 2,50 2,90 3,40
woda litrów 8,40 5,70 2,80
razem litrów 20,00 17,50 15,00

 

9. Wino z żyta


Łatwe w produkcji, nie wymaga obróbki surowca, ciekawe w smaku.

Drożde: Sherry, Tokay

składnik jednostka 10% 14% 17%
żyto kg 2,50 2,50 2,50
cukier kg 2,00 2,40 3,00
woda litrów 8,70 8,50 8,10
razem litrów 12,50 12,50 12,50

 

10. Wino z winogron


Owoce najlepiej nadające się na wszelkie rodzaje wina. Winogrona rosnące w Polsce nie są, niestety, tak dobre jak południowe. Mają mniej cukrów (10-20%) oraz więcej (ok. 10%) kwasów.

 Drożde: dowolny gatunek dla win białych lub czerwonych

składnik jednostka 10% 12% 14%
moszcz z winogron litrów 10 10 10
cukier kg - 0,50 0,90
woda litrów - - -
razem litrów 10 10,30 10,60

 

11. Wino z dzikiej róży


Przemarznięte owoce (3,5 kg) opłukać, rozgnieść na miazgę. Zalać 2 1itrami wrzącej wody, zamieszane pogotować, schłodzić, dodać matkę drożdżową. Po 2 dniach odcisnąć moszcz, zlać przez gazę do butli z rurką fermentacyjną. Kiedy fermentacja osłabnie dodać syrop z 0,5 kg cukru i 0,25 l wody. Po kilku dniach operację z syropem powtórzyć. Młode wino zlać, ewentualnie doprawić i pozostawić aż dojrzeje.

Drożde: Burgund, Bordeaux, Portwein

 

12. Wino z głogu - dzikiej róży


5 kg wymytych i osuszonych owoców rozgniatamy na miazgę, zalewamy 10 litrami wody, dodajemy cukier (1 kg), pożywkę i matkę drożdżową, zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną. Po 3-4 dniach dodajemy 2 kg cukru. Po ustaniu fermentacji moszcz przecedzamy. Można dodać jeszcze 1 kg cukru aby podnieść moc wina. Po miesiącu moszcz ściągamy znad osadu.

Drożdże: Malaga, Madeira, Tokay, Sherry