|
Przepisy szczegółowe
-
Wino z agrestu
-
Wino z jabłek
-
Wino z malin
-
Wino z porzeczek białych lub czerwonych
-
Wino z porzeczek czarnych
-
Wino z rodzynek
-
Wino z truskawek
-
Wino z wiśni
-
Wino z żyta
-
Wino z winogron
-
Wino z dzikiej róży
-
Wino z głogu
Słabe wina z agrestu atwo się psują, dlatego zalecamy wyrób
win mocniejszych, bardzo dobrych po dłuższym leżakowaniu. Dosłodzić po
ściągnięciu.
Drożdże: Madeira, Tokay, Sherry
składnik |
jednostka |
12% |
17% |
moszcz agrestowy |
litrów |
10 |
10 |
cukier |
kg |
4,20 |
5,00 |
woda |
litrów |
11,40 |
10,90 |
Razem |
litrów |
24,00 |
24,00 |
Usunąć pestki i gniazda nasienne. Moszcz uzyskać w sokowirówce lub
fermentować w miazdze, np. po przemieleniu owoców
Drożde: Tokay, Sauternes, Sherry, Steinberg.
składnik |
jednostka |
12% |
16% |
moszcz jabłkowy |
litrów |
5,00 |
10,00 |
cukier |
kg |
1,80 |
2,00 |
woda |
litrów |
3,90 |
2,70 |
razem |
litrów |
10,00 |
14,00 |
Owoce malin doskonale nadają się na mocne wina deserowe - powyżej 15%
alkoholu.
Drożdże: Malaga, Madeira
składnik |
jednostka |
15% |
17% |
18% |
moszcz z malin |
litrów |
10,00 |
10,00 |
10,00 |
cukier |
kg |
3,60 |
3,80 |
4,10 |
woda |
litrów |
2,75 |
2,60 |
2,40 |
razem |
litrów |
15,00 |
15,00 |
15,00 |
Owoce porzeczek najlepiej (poza winogronami) nadają się na wino - dobrze
oddają sok, atwo fermentują, samoczynnie się klarują. Fermentację
początkową można przeprowadzić w miazdze.
Drożde - porzeczki czerwone:
Bordeaux, Burgund, Malaga, Madeira
Drożde - porzeczki białe:
Sauternes, Sherry, Tokay
składnik |
jednostka |
10% |
14% |
18% |
moszcz z porzeczek |
litrów |
10,00 |
10,00 |
10,00 |
cukier |
kg |
4,50 |
6,50 |
6,50 |
woda |
litrów |
17,20 |
16,00 |
10,00 |
razem |
litrów |
30,00 |
30,00 |
24,00 |
Owoce porzeczki czarnej są bardzo dobrym surowcem na wina ciężkie,
wymagające dłuższego (2-3 lata) okresu leżakowania.
Drożde: Bordeaux,
Burgund, Malaga, Madeira.
składnik |
jednostka |
14% |
16% |
17% |
moszcz z porzeczek |
litrów |
10,00 |
10,00 |
10,00 |
cukier |
kg |
6,30 |
7,30 |
7,80 |
woda |
litrów |
17,20 |
16,00 |
10,00 |
razem |
litrów |
24,00 |
30,00 |
30,00 |
Rodzynki są bardzo dobrym, tradycyjnym surowcem na wina różnego rodzaju.
Można nie dodawać drożdży winnych.
składnik |
jednostka |
12% |
16% |
17% |
rodzynki |
kg |
1,00 |
1,50 |
2,50 |
cukier |
kg |
1,70 |
1,90 |
1,60 |
kwasek cytrynowy |
g |
40 |
40 |
35 |
woda |
litrów |
9,00 |
9,30 |
9,50 |
razem |
litrów |
11,00 |
12,00 |
13,00 |
Z truskawek udają się dobre wina deserowe, najlepiej z ciemnych odmian.
Drożde: Bordeaux, Burgund, Malaga, Portwein
składnik |
jednostka |
12% |
14% |
18% |
moszcz z truskawek |
litrów |
10,00 |
10,00 |
10,00 |
cukier |
kg |
4,10 |
5,10 |
7,00 |
woda |
litrów |
3,40 |
3,80 |
1,60 |
razem |
litrów |
16,00 |
17,00 |
16,00 |
Owoce najlepiej ciemne, łatwo uzyskać moszcz, łatwo fermentują. Wina
lżejsze lepiej uzyskiwać mieszając np. z czarnymi jagodami, cięższe - z
truskawkami, malinami, śliwkami.
Drożde: Stenberg, Malaga, Portwein.
składnik |
jednostka |
10% |
14% |
17% |
moszcz z wiśni |
litrów |
10,00 |
10,00 |
10,00 |
cukier |
kg |
2,50 |
2,90 |
3,40 |
woda |
litrów |
8,40 |
5,70 |
2,80 |
razem |
litrów |
20,00 |
17,50 |
15,00 |
Łatwe w produkcji, nie wymaga obróbki surowca, ciekawe w smaku.
Drożde:
Sherry, Tokay
składnik |
jednostka |
10% |
14% |
17% |
żyto |
kg |
2,50 |
2,50 |
2,50 |
cukier |
kg |
2,00 |
2,40 |
3,00 |
woda |
litrów |
8,70 |
8,50 |
8,10 |
razem |
litrów |
12,50 |
12,50 |
12,50 |
Owoce najlepiej nadające się na wszelkie rodzaje wina. Winogrona rosnące w
Polsce nie są, niestety, tak dobre jak południowe. Mają mniej cukrów
(10-20%) oraz więcej (ok. 10%) kwasów.
Drożde: dowolny gatunek dla win
białych lub czerwonych
składnik |
jednostka |
10% |
12% |
14% |
moszcz z winogron |
litrów |
10 |
10 |
10 |
cukier |
kg |
- |
0,50 |
0,90 |
woda |
litrów |
- |
- |
- |
razem |
litrów |
10 |
10,30 |
10,60 |
Przemarznięte owoce (3,5 kg) opłukać, rozgnieść na miazgę. Zalać 2 1itrami
wrzącej wody, zamieszane pogotować, schłodzić, dodać matkę drożdżową. Po 2
dniach odcisnąć moszcz, zlać przez gazę do butli z rurką fermentacyjną.
Kiedy fermentacja osłabnie dodać syrop z 0,5 kg cukru i 0,25 l wody. Po
kilku dniach operację z syropem powtórzyć. Młode wino zlać, ewentualnie
doprawić i pozostawić aż dojrzeje.
Drożde: Burgund, Bordeaux, Portwein
5 kg wymytych i osuszonych owoców rozgniatamy na miazgę, zalewamy 10
litrami wody, dodajemy cukier (1 kg), pożywkę i matkę drożdżową, zamykamy
korkiem z rurką fermentacyjną. Po 3-4 dniach dodajemy 2 kg cukru. Po
ustaniu fermentacji moszcz przecedzamy. Można dodać jeszcze 1 kg cukru aby
podnieść moc wina. Po miesiącu moszcz ściągamy znad osadu.
Drożdże: Malaga, Madeira, Tokay, Sherry
|